Χάρτης Αττικής

Μεγάλος χάρτης του νομού Αττικής

Ο Νομός Αττικής όπως βλέπουμε στον χάρτη, καταλαμβάνει το Νοτιοανατολικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας. Περιλαμβάνει επίσης τα νησιά του Σαρωνικού, την περιοχή της Τροιζηνίας και τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα και Αντικύθηρα. Συνορεύει κυρίως ΒΔ με το Νομό Βοιωτίας, ΒΑ βρέχεται από τον Ευβοϊκό Κόλπο, Βόρεια από τον Σαρωνικό και Δυτικά από τον Κορινθιακό. Έχει έκταση 3.808 τ.χλμ. Και πληθυσμό 3.522.769 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Αθήνα. Διοικητικά χωρίζεται σε έξι επαρχίες: την Αττική με πρωτεύουσα την Αθήνα, τη Μεγαρίδος με πρωτεύουσα τα Μέγαρα, τα Κύθηρα με τα Κύθηρα, την Τροιζηνία με πρωτεύουσα τον Πόρο και την Ύδρα με πρωτεύουσα την Ύδρα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Αττική υπήρξε μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας από την αρχαιότητα. Πρωτοκατοικήθηκε στη Νεολιθική Εποχή. Πρώτος βασιλιάς της ήταν ο Κέκροπας, ο οποίος δημιούργησε τους πρώτους 12 δήμους της.
Το κέντρο της ήταν η Ακρόπολη. Εκεί έδρασαν μεγάλες προσωπικότητες. Τον 5ο π.Χ. Όλα συμπεριλαμβάνονται. οι δήμοι έφτασαν τους 100, ενώ η πολιτιστική της ανάπτυξη έφτασε στην κορυφή.
Η πόλη των Αθηνών έγινε ισχυρό κράτος, χάρη στην ίδρυση της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Ακόμη και μετά την ήττα της στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η περιοχή συνεχίζει να ευημερεί. Η κυριαρχία των Μακεδόνων και η ρωμαϊκή περίοδος δεν σταμάτησαν αυτή την πορεία.
Μετά τον 3ο αι. δέχτηκε πολλές βάρβαρες επιδρομές. Στα βυζαντινά χρόνια βρισκόταν στο περιθώριο των γεγονότων, ενώ κατά την Τουρκοκρατία υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές.
Απελευθερώθηκε το 1833 και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Την περίοδο αυτή η Αθήνα επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα της Ελλάδας.

ΧΑΡΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

χαρτης αττικης
ΧΑΡΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ